Zradca ... Po niekoľkých dňoch sa Vendelín prebudil vo svojej skrýši. Bol slabý a vysilený a tak niekoľko mesiacov musel odpočívať aby znova nadobudol svoju moc. Bezosné noci prebdel v kliatbach na zradcu Uneladora. Niekoľko bláznov dokonca tvrdí, že kliatby mali za následok vyhynutia fauny a flóry v okolí Vendelínovej skrýše... Po zotavení sa si Vendelín navliekol svoju obľúbenú róbu a vydal sa hľadať zradcu. Netrvalo dlho a našiel svoj cieľ. Zradca si pochrapkával u ohňa ... Vendelín sa tíško prikradol čo najbližšie aby videl zradcovi priamo do očí. Pohľad Vendelína bol tak priamy a nenávistný, že Unelador sa prebral zo spánku, naskočil na koňa a pokúsil sa utiecť.
Stoj ! *zahromžil Venda v akomsi tranze, ukázal na unikajúceho Uneladora prstom a ten sa skácal z koňa na zem*Unelador ešte dýchal avšak Venda mal jasný cieľ. Temným obradom zneuctiť a zatratiť jeho dušu na večné veky. Obrad začal stiahnutím Uneladora z kože zaživa, pokiaľ ešte dýchal. Nasledovalo vybratie jeho vnútorností a za pomoci zaklínadiel v temnom jazyku boli tieto vnútornosti zjedené Vendelínom. Vyvrcholením obradu bolo oddelenie hlavy od tela brutálnym spôsobom. Jeho zohyzdené telo sa však po oddelení hlavy stratilo, zrejme nadobro prepadol dobru a nejaký dobrý boh sa snažil zachrániť jeho dušu. Vzkriesil ho celkom dvakrát... Bolo nevyhnutné dokončiť obrad a tak sa všetko opakovalo ďaľšie dva razy. Celkovo bol trikrát prevedený obrad a napotretie už aj zneúctená zrádcova duša kliatbou Temného pána. Tri hlavy si Vendelín schoval do kapsy a vydal sa do svojho útočiska...
Zakonzervoval hlavy a nasledne boli rozposlané:
Prvá hlava sa objavila v sídle Statočných srdcí vo vitríne. Všade naokolo sa válali vyschnuté telá predavačov s hrôzostrašným výrazom v tvári, akoby videli niečo veľmi nepekné. Hlava má v puse zrulovaný kus čierneho svitku, na ktorom je krvov napísaný odkaz: "Bol som temný pán, stal som sa zradcom, ako zradca som bol popravený a zatracený !"
Druhá hlava sa objavila v sídle Rádu planúcej lilie priamo na stole v hornom poschodí nastavená tvárou ku dverám. V ústach sa nachádza zrulovaný kus čierneho svitku, na ktorom je krvov napísaný odkaz: "Ako Temný pán som zavraždil sluhu Ramora a veľmistra Sadrona, ako zradca som bol popravený a zatracený !"
Tretia
sa nenašla